O KLUBU
 

Klub je osnovan 2004.godine u Zaječaru sa ciljem očuvanja i popularisanja železničke tradicije kao i prirodnih i kulturnih vrednosti vezanih za železnicu,prikupljanje i čuvanje arhivske građe,staranje i očuvanje železničkih objekata,druženje i saradnja sa drugim klubovima.

Prva vozoljubiteljska akcija 10.04.2004.godine krenula je iz Zajecara do tunela "Baba Jona",nedaleko od Metovnice,na trasi nekadasnje pruge uzanog koloseka Paraćin-Vražogrnac.
Nakon toga,usledilo je pešačenje trasom pruge od Zaječara do Paraćina nazvano "tragom Ćire parćinca",u pet etapa sa preko 150 učesnika.

A zatim su usledile brojne izložbe,snimanje dokumentaraca upravo o "Ćiri Parćincu",gostovanje predstavnika kluba na raznim televizijskim i radio emisijama,ne bi li se otrgla od zaborava istorija timockih pruga.

Klub je pomogao učešće preduzeća zajecarskog "Prostora" na Urbanističkom salonu u Nišu,pozorišne predstave "U iščekivanju",izložbe posvećene "belgijskoj pruzi" u Negotinu...

2006.godine klub je dobio stanicu Vratarnica na korišcenje od kad se ulazu veliki napori da se dobrovoljnim radom stanici vrati stari sjaj ne bi li je uvrstili u turisticku ponudu naseg kraja,kao "turističko muzejski kompleks žel.stanica Vratarnica".
2008,godine u septembru obelezili smo 120 godina od pustanja u saobracaj Prve privatne pruge u Srbiji -belgijske pruge,pesacenjem trasom i postavljanjem spomen ploce,uz prisustvo ambasadora Belgije u nasoj zemlji.

Klub trenutno ima oko 70 članova sa područja Timočke Karjine,Srbije i Švajcarske.
VAŠ KOMENTAR , PREDLOG , SUGESTIJU , NAPOMENU .... NAPIŠITE OVDE

Komentari (1)

Nalazite se na: O KLUBU
Gravatar
Slavoljub Guslarevic kaže...
Zeleo bih da vam posaljem nekoliko slika sa podacima starih repera na bivsoj pruzi tacnije na relaciji Klacevica-Krivi vir. Na jednoj slici je prikazana pruga sa reperima na staroj karti iz 1937. godine i poslao bih vam sve podatke sa prilozima vezano za te repere, koje cu uskoro svrstati u svojoj knjizi...
Veliki pozdrav Slavoljub geometar
31st October 2014 10:28pm
Stranica 1 od 1

Dodajte komentar

*Polja koja treba popuniti
(neće biti objavljeno)
 
Bold Italic Underline Strike Code Quote Insert line Bullet list Numeric list Link Email Image Video
 
Smile Sad Huh Laugh Mad Tongue Crying Grin Wink Scared Cool Sleep Blush Unsure Shocked
 
PITANJE: Ukucajte obrnutim redosledom: 123
 
Unesite odgovor na PITANJE :
 
Obavestite me o novim komentarima putem e-maila.